Over de wijk

 

Fascinatio, de nieuwste wijk in Capelle aan den IJssel, bestaat sinds 2001. Er wonen nu ongeveer 2.300 mensen en daarmee is Fascinatio ook de kleinste Capelse wijk. De wijk is kindvriendelijk, ruim opgezet, kent een oase van rust, is omringd door water en heeft mooie architectuur. Door de inrichting van de wijk, is de leefbaarheid, veiligheid, duurzaamheid en privacy goed in orde. De wijk kent veel speelplekken zoals de Fluisterkooi en de speelplek op de Pulsi Balonishof.

 

Faciliteiten in Fascinatio

Fascinatio heeft een aantal faciliteiten. In het Multi Functioneel Centrum (MFC) zijn IJsselkids - de Toverburcht (peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang) en drie basisscholen gevestigd. De basisscholen zijn de Vijfster, de Ontmoeting en de Wonderwind. Daarnaast heeft Fascinatio een GOED waarin een huisartsenpraktijk, tandarts, apotheek en Praktijk Fascinatio is gevestigd.

 

Actief in de wijk

In Fascinatio zijn veel organisaties actief. Buurtgroep de Wonderwereld en Buurtkracht houden zich onder andere bezig met jongerenwerk en de sociale cohesie in Fascinatio. Het WOP (bewoners uit de wijk) houdt zich bezig met het openbaar groen, de veiligheid in de wijk en speelplekken.

 

Wist je dat...

- 38,6% van de inwoners tussen de 0 en 24 jaar is? Gemiddeld is dit in Capelle aan den IJssel 29,5%!
- 55% van de huishoudens kinderen heeft?
- Er maar 16% eenoudergezinnen zijn?
- Er naar verhouding weinig ouderen wonen in Fascinatio?
- Fascinatio de meest multiculturele wijk van Capelle is?
- De wijk uit 70% rijwoningen, 15% halfvrijstaande woningen en 15% etagewoningen bestaat?
- De bewoners bovengemiddeld tevreden zijn over de kwaliteit van hun eigen woning?
- Het inkomen van de bewoners hoger ligt dan gemiddeld?
- Het aantal bijstandsuitkeringen en werkzoekenden lager ligt dan het gemiddelde?
- Er een hoog percentage hoger opgeleiden in de wijk woont? Maar liefst 55%!

 

Geïnspireerd op een boek

De wijk is geïnspireerd op het boek ''Fascinatio, de wonderwind'' van Tom Manders jr. Het is een sprookjes- en prentenboek over de elementen, de natuur en de oorsprong van het leven. Verbazing, verwondering en ontmoeting staan in het boek centraal. De harmonieuze wereld uit het boek is zo veel mogelijk naar Fascinatio vertaald. Dit uit zich in de straatnamen, de veel kleine speelplekken en het autoluwe Ontmoetingspad. Ook het ontwerp van de negen bruggen en de architectuur van de woningen, die teruggrijpt op die van de jaren dertig, is geïnspireerd op het boek.

 

Bereikbaarheid

Fascinatio ligt vlakbij Rotterdam en is goed bereikbaar. De rijksweg A20 en A16 zijn snel en makkelijk te bereiken. Bekijke hier de plattegrond van Fascinatio.

 

Openbaar Vervoer

Met het openbaar vervoer is Fascinatio uitstekend te bereiken. Aan de westzijde en aan de oostzijde liggen metrostations. Binnen 8 minuten ben je in het centrum van Rotterdam en binnen 4 minuten in het centrum van Capelle aan den IJssel. Ook rijdt er een Parkshuttle tussen metrostation de Kralingse Zoom en het Rivium. Meer informatie over het Openbaar Vervoer.